Tavsiye

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı (2017)

Reklamlar

Merhaba arkadaşlar,

Tercih yaparken öncelikli olarak ÖSYM’nin tercih kılavuzunu incelememiz gerekiyor. Öğrencilerin 30 tane tercih yapma hakları var. Özellikle tercih edecekleri bölümlerin özel koşullarını çok dikkatli incelemeleri gerekiyor. Çünkü özel koşullarda öğrenciler için önemli bilgiler var. Örneğin hemşirelik tercih edecek bir öğrencinin kandan etkilenmemesi gerekir. Bunlar özel koşullarda yer alıyor. Ya da bazı üniversitelerin, meslek yüksek okullarının yeri ilçelerde olabiliyor. Eğer bunları incelerseniz daha sağlıklı incelemeler yapabilirsiniz.

Kılavuzda yer alan bazı tablolar var, bunlar üzerinde de durmamız gerekiyor. 2 yıllık tercih yapacak öğrenciler Tablo 3-A ve Tablo 3-B‘ye bakmalılar. Tablo 3-A‘da öncelikli olarak meslek lisesi öğrencilerinin OBP ( Ortaöğretim Başarı Puanı ) baz alarak yerleştikleri bölümler var. Bunun dışında genel lise mezunları da OBP’Ye bakılmaksızın yerleştirme puanı baz alınarak buradan rahatlıkla yerleştirme yapabilirler. Tablo 3-B‘ye baktığımızda burada meslek lisesi öğrencilerinin öncelik hakları yer almadan sadece genel lise mezunları yerleştirme puanları baz alınarak yerleştirme yapabilirler. 4-5-6 yıllık lisans programları için de Tablo-4‘e bakmamız gerekiyor. Buradan tercih yapacak adaylar mutlaka YGS’den ya da LYS’den 180 puan barajını aşması gerekiyor. Aksi halde tercih hakkı bulunmamaktadır.

tercih nasıl yapılır

2 ve 4 yıllık programlar dışında bazı özel yetenekle öğrenci alan bölümler de var. Bunlar için de Tablo-5‘e bakmamız gerekiyor. Tablo 3-4-5 in dışında özellikle meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçişlerinin yer aldığı lisans programlarına gittikleri ek puanlar ya da METOK’ların bulunduğu tabloları da mutlaka dikkatlice incelemesi gerekmektedir.

Reklamlar

Tablolardan sonra tercih yaparken sıralamaya özellikle dikkat etmeliyiz. Sıralamayı çok çeşitli seçeneklerde yapabiliriz. Örneğin il bazında sıralamalar yapılabilir. Öğrenci öncelikli olarak örneğin Ankara ilindeki bölümleri tercih edebilir daha sonra diğer çevre illere geçebilir. Bu şekilde bir sıralamada herhangi bir yanlışlık olmaz.

Ya da il bazında değil bölüm bazında sıralama yapmak isterse örneğin inşaat mühendisliğine öncelik vermek istiyorsa inşaat mühendisliğine öncelik verilir, daha sonra diğer bölümlere geçilir.

Bunların dışında bu tercihleri yaparken başarı sıralaması çok önemlidir. Sıralamayı baz alırsak (puana bakmazsak) daha sağlıklı tercihler yapabiliriz. Öğrenci isteği de çok önemli tabii ki. Bazı tercihleri yaparken öğrenci isteğine göre küçük tercihler yapabilir. Fakat şu çok önemlidir ki öğrenciler kesinlikle gitmek istemedikleri bölümleri tercih listelerine yazmamalıdır. Çünkü tercih listesine yazılan bir yer eğer gelirse öğrenci oraya kayıt yaptırmasa bile gelecek sene hazırlanmak isterse okul puanı yarı yarıya düşer ve bu öğrenci için çok büyük bir dezavantaj yaratır.

Bunun dışında kılavuzdan açıköğretim bölümlerini tercih edecek öğrenciler olabilir. Açıköğretim tercihlerinin yapacaklar YGS’den 140 puanını geçmeleri yeterlidir (2 yıllık veya 4 yıllık ingilizce öğretmenliği hariç) Fakat öğrenciler açıköğretimin 4 yıllık kontenjanlı bölümleri tercih edecekse dikkatli olmalılar. Çünkü bu bölümlere yerleştikten sonra gelecek yıl tekrar hazırlanmak isterlerse okul puanları yarı yarıya düşecektir. Sadece okul puanının düşmediği noktalar 2 yıllık sınavsız geçişler ve 2 yıllık açıköğretim bölümleridir. Öğrenciler bunları kazandıkları zaman bir sonraki sene hazırlansalar bile okul puanları düşmez.

Okul birincisi olan öğrenciler tercih yaparken çok dikkat etmeli, uçuk tercihler yapılmamalıdır. Çünkü bazı okul birincileri kontenjanlara güvenerek çok yüksek tercihler yapabiliyor ve açıkta kalabiliyor. Bu anlamda uçuk tercihlerden kaçınılmalı yine başarı sıralamaları mutlaka baz alınmalıdır.

Tercih yapacak tüm öğrencilere başarılar diliyoruz.

Reklamlar

One thought on “Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı (2017)

  • Mehmet

    Gerçekten oldukça faydalı bir yazı olmuş. Tercih yapan arkadaşlar aynı zamanda yüksek puandan düşük puana göre tercihin yanında kendi sıralamalarının 10k altındaki yerleri de yazarlarsa boşta kalma riskleri oldukça düşük bir seviye oluyor.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: