Tahvil Ve Türleri Nelerdir
Tahvil Nedir
Tahvil türleri nelerdir Anonim şirketleri veya hazine tarafından bütçe finansmanı ihtiyacını gidermek amacıyla ihraç edilen vadesi bir yıldan fazla olan borçlanma senetleridir.
Tahvillerin satılmasındaki amaç daha ucuza finansman sağlamaktır. Tahvili satın alan fon sağlayıcıdır. Tahvili satın alan kişinin tek hakkı ödediği anaparayı faizi ile birlikte geri almaktır. Her hangi bir şirket ortaklığı hakkı sağlayamaz.
Firmalar borç aldıklarında faiz ve anaparayı geri ödemeyi kabul etmektedirler. Tahvil vadesi bir yıldan fazla olan borçlanma senetleridir. Firma yönetimi hangi tür tahvil ihraç edeceğini tahvilin faiz oranını ve hangi pazarda ihraç edeceğine karar verir. Tahvilde firmanın amacı düşük maliyetle uygun finansman sağlamaktır. Tahviller gayrimenkul ipoteği ile veya herhangi bir teminata bağlı olmadan yapılabilir. İpotekli tahviller daha az risk içermektedir ancak ipoteksiz tahvillerin yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımcılar açısından tercih edilmektedir.
Firmalar tahvil faiz ödemelerini vergiden düşürebildiği için hisse senetlerine göre daha az maliyetlidir. Yatırımcılar açısından ise düzenli ödeme olduğu için hisse senetlerine göre daha az risk içermektedir. Bu nedenle riskten kaçınmak isteyen yatırımcılar tercih etmektedir. Tahviller ortaklık değil de borç senedi olduğundan firmanın iflası veya tasfiyesi halinde tahvil sahiplerine anapara ve faiz ödenmelidir.
Tahvil Türleri
Tahvil Türleri Aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
Devlet Tahvilleri
Diğer bir değişle hazine tahvilleri denmektedir. İsminden de anlaşıldığı gibi devlet tarafından çıkartılan tahvilleridir. Riski en az olan tahvil türüdür. Çünkü paranızı devlete borç olarak vermiş oluyorsunuz geri almama gibi bir ihtimaliniz olmuyor. Bu sebepten dolayı getirisi az da olsa risk daha az olduğu için yatırımcılar arasında tercih edilmektedir.
Özel Sektör Tahvilleri
Anonim şirketler veya bankalar tarafından çıkartılan tahvillere denir. Kendisine finansman sağlamak isteyen şirketler için tahviller uzun vadeli gelir kaynağıdır. Bu tahvil türü diğer tahvillere göre en riskli olanıdır. Bu yüzen tahvilini alacağınız şirketi iyi araştırmanız gerekmektedir sıkıntı yapmayan şirketleri tercih etmelisiniz.
Primli Ve Başa Baş Tahviller
Tahviller üzerinde yazan nominal değerle satışa çıktığında başa baş tahvil olarak adlandırılır. Üzerinde yazan nominal değerden daha düşük fiyatla satışa çıkarıldığı zaman ise primli tahvil olarak isimlendirilir.
İkramiyeli Tahviller
Ülkemizde uygulanmayan bir tahvil türüdür. Bu tahvil türünde tahvilin satışını teşvik etmek ve yatırımcı aşısından cazip hale getirmek için erken satış primi veya para ikramiyeleri verilmektedir.
Nama Ve Hamiline Tahviller
Tahvile isim yazma gibi bir zorunluluk yoktur. Yazıp yazmamak tamamen şirketin isteğine kalmış bir şeydir. İsim yazılmış ise nama yazılı isim yazılmamış ise hamiline tahvil denir. Nama yazılı tahvili o kişi ciro ettirmedikten sonra bir başkası bozduramaz. Hamile yazılı tahvili ise kimin elindeyse o bozdurabilir.
Paraya Çevirme Kolaylığı Olan Tahviller
Bazı tahviller vade sonuna kadar beklemeden ve o güne kadarki faizi ile bozdurulabilir. Bu tür tahvillere paraya çevirme kolaylığı olan tahvil denir. Bazı paraya çevirme kolaylığı olan tahvillerde bu imkan her an kullanılabilir, bazılarında ise şirkette talepte bulunarak itfaya dahil edilir.
Garantili Ve Garantisiz Tahviller
Çıkarılan tahvilin satışını artırmak için banka veya şirketin bağlı olduğu holdingin garantisinin sağlamasıdır. Bunun dışında kalan tahvillere ise garantisizi tahvil denir.
Sabit Ve Değişken Faizli Tahviller
Eğer tahviller arz ve talebe göre belirleniyorsa değişken faizli tahviller denir. 3, 6 ve 1 yıllık dönemli olarak değişken faizli tahvil yerine sabit faiz uygulanır.
İndeksli Tahviller
Anapara altın, döviz gibi yatırım araçlarının kurlarına göre artırılır ve yatırımcıya ödenir. Böylece bir araca endekslenmiş olur. Hesaplamada ise endekslenen yatırım aracında ki değişkenlere göre hesaplama yapılır.
Borsada Alınıp Satılan enstrümanlar yazıma da buradan bakabilirsiniz.