Ekonomi

İnternet bankacılığı güvenlik önlemleri

Reklamlar

bankacılıkta güvenlik

Elektronik bankacılıkta Güvenlik

İnternet bankacılığında güvenlik önlemleri. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle internet bankacılığı ile her zaman her yerde bankacılık hizmeti almak mümkündür. Bankalar elektronik ortamdan hizmet verirken internet güvenliğine de dikkat etmek gerekir.

İnternet bankacılığında güvenlik önlemleri konusunu beş aşamada inceleyebiliriz

İnternet Bankacılığında Kullanıcı aşaması

İnternet bankacılığında güvenliği sağlayacak olan en önemli unsur kişilere özel verilen şifreler ve kullanıcı adlarıdır.  Kullanıcılar banka personeli dahil hiç kimse ile şifresini paylamamalıdır. Şifreler oluşturulurken başkaları tarafından kolay tahmin edilen 123456 1111 1453 cimbom1905 kredi kartının son haneleri  doğum tarihi gibi şifreler oluşturulmamalıdır. Şifrelerde mutlaka harf rakam  bulundurulmalıdır sadece rakamdan ve harften oluşan şifreler Brute force adı verilen saldırı programları ile kolayca ele geçirilebilir. Güçlü bir şifreye örnek olarak r@y45£m4% verilebilir

Devlet Aşaması

Devlet bankalarla ilgili olarak mali yapılarının güçlü olup olmadığını ve operasyonlarının güvenli olup olmadığını hakkında denetleme ve düzenlemeler yapmaktadır.

Bankanın Bilgisayar Sistemleri İle İlgili Tedbirler

Bankalar serverlerini  güven altına almak için yüksek miktarda harcamalar yaparlar. Banka sunucularına gelecek hack saldırılarına karşı önlem almak zorundadırlar.

Bilgisayar Dışındaki Temel Banka Güvenlik Tedbirleri

Bankacılıkta güvenlik çok önemlidir. Bankalar bilgisayar sistemlerinin bulunduğu sistemler dışındaki sistemleri de parmak izi kartlı giriş güvenlik kamerası gibi sistemlerle güvenliği sağlamalıdır.

Bankacılıkta dolandırıcılık işlemlerine karşı müşterileri bilgilendirmek aşısından aşağıdaki açıklamaların yapılmasında fayda vardır.

  • Kişisel bilgi isteyen şüpheli epostalar kesinlikle cevaplanmadan silinmeli eposta ile gelen bilinmeyen linklere tıklanmamalı
  • Bankalar tarafından verilen şifreler hiç kimse ile paylaşılmamalı
  • Sahte banka sitelerine dikkat edilmeli mutlaka ssl sertifikası olmalı http:// ile değil hhtps:// ile başlamalı
  • Her banka için farklı şifre belirlenmeli
  • Bankacılık işleri yaptığınız bilgisayarda mutlaka virüs koruma progrmı bulunmalı
  • İnternet kafe gibi yerlerde kesinlikle bankacılık işlemi yapılmamalı

Kendisini polis savcı asker olarak tanıtıp para talep edenlere inanılmamalı

Reklamlar

Sahte banka sitesi nasıl anlaşılır

Günümüzde sahte banka sitesini anlamak oldukça zordur bilgisayar korsanları sahte sitelere ssl sertifikası https dahi yapabilmektedir. https://abcbank.com yerine https://qbcbank.com yapabilmektedir. Whois sorgulama sitelerinden sitenin bankaya ait olup olmadığı sorgulanabilir. Ancak bunu her kullanıcı yapamayabilir. Onun için çalıştığımız bankanın resmi sitesini bilmekten başka çare yoktur. Bilgisayar korsanları arama motorlarına reklam vererek sahte sitelerini üst sıralarda çıkarabilirler onun için muhakkak arama motoruna yazmadan direk olarak siteye girmekte fayda vardır.

Keylogger ve Rat  İle Kopyalama

Bilgisayar korsanları keylogger ve rat ile şifrelerinizi ele geçirebilir. Keylogger ve ratlar bilgisayar casus virüsleridir sizin her hareketinizi kaydeder ve bilgisayar korsanına gönderir. Bu tarz casus yazılımlardan korunmak için şunlara dikkat etmek gerekir.

  • Bilgisayarınızda anti virüs programı bulundurmanız gerekir.
  • Bilinmeyen programlar kurulmamalı
  • Korsan yazılım kullanmamalı muhakkak orijinal kullanılmalı korsan yazılımların içinde keylogger bulunabilir
  • Şüpheli epostalardan gelen dosyalar açılmamalı
  • Banka şifresi girerken sanal klavye kullanılmalı

Diğer Yöntemler

Banka müşterilerini dolandırmakta farklı yöntemlerde kullanmaktadırlar bunlar

Sahte avukatlar: Kredi kartı aidatınızı geri alın geçmişe dönül tüm aidatlarınızı sizin adınıza tahsil ediyoruz gibi ilanalar verip aslında avukat olmayan kötü niyetli  kişilere dikkat etmek gerekir

Faturanız ödendi mesajları: Sahte eposta ve smsler ile kişilerin kredi kartı bilgileri ele geçirilmektedir.

Sahte iş ilanları: Sahte iş ilanları ile maaş hesabı açma bahanesi ile kişilerin banka bilgileri ele geçirilmektedir.

Ödül kazandınız: Iphone kazandınız gibi vaatlerle kişilerden kargo ücreti diye kredi kartı numarası istenmektedir kartlarından yüksek miktar para çekilip ödülde gönderilmemektedir.

Facebook arkadaşları: Arkadaşlarının facebook hesabını ele geçirerek arkadaşı gibi konuşup borç para talep etmektedirler

Son olarak Siz siz olun kolay tahmin edilen şifre kullanmayın. Kendini banka gibi tanıtıp bilgi isteyenlere dikkat edin hiç bir banka personeli sizden şifre istemez. Kişisel bilgisayarınızdan ve telefonunuzdan başka cihazlarda kesinlikle internet bankacılığına girmeyin. Cihazın sahibi iyi niyetli olsa bile cihazda virüs olabilir. Gelen maillere dikkat edin Güvenli olamayan sitelerden alışveriş yapmayın yine aynı şekilde site sahibi iyi niyetli olsa bile sitesi hack saldırısına uğrayıp kredi kartınız ele geçirilebilir sanal kart kullanımını tavsiye ederim.

İstediğin Numaradan SMS atma yazımı okuyabilirsiniz.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: