Eski Türk Dizileri
Bu yazımda sizlere 90’lı yılların ve 2000’li yılların başlarındaki unutulmaz Türk dizilerini tanıtacağım. Çoğunu yeni nesil bilmiyor ve bu yüzden çok şey kaybediyor. 90’lı yılların en kötü dizisi bile günümüzdeki en iyi diziden daha iyidir. Eski diziler gerçekten çok güzeldi ben hala arada internetten açıp severek izlerim. Bilmiyorum eski diziler hep orjinal olurdu şimdikiler hep yabancı dizilerden uyarlama özgün olduğu için daha iyi herhalde. Simdi sizlere o dizilerden bahsedeceğim. Bu dizileri mutlaka izlemenizi tavsiye ederim gerçekten seveceksiniz günümüz dizileri ile kıyaslayıp artık neden böyle diziler çekilmiyor diyeceksiniz.
Yılan Hikayesi
Bu dizi bana göre tarihin en iyi polisiye dizisi 1999-2001 yılları arasında çekildi ve yıl 2018 oldu yeni yıla 2 gün kaldı 2019 a gireceğimiz şu günlerde hala daha iyisi çekilmedi. Arka Sokaklar, Behzat Ç, Kanıt falan yanına bile yaklaşamıyor ben onlardan bu dizi kadar keyif alamıyorum. Bu diziyi çok sevdiğim için diğerlerine göre biraz daha uzun yazdım.
Dizimizin senaryosunu Tayfun GÜNEYER yazdı. Dizimizin konusu oğlunu henüz 4 yaşındayken kaybetmiş bir polisin ve köyden şehre kanlısını vurmak için gitmiş bir köylü kızının hikayesini anlatıyor. Dizimizin başlıca karakterleri şunlardır.
Memoli
Dizimizin baş karakteridir. 4 yaşındaki oğlu Kral kod adlı düşmanı tarafından vuruluyor. Oğlu öldükten sonra karısı tarafından terk ediliyor. Bu durum karşısında psikolojisi iyice bozuluyor. Hayata küsüyor. Her çatışmada mermilerin önüne kendini atıyor. Kralı yakalayıp içeri atmak için uğraşıyor ama Kral adeta bir hayalet gibi hiç iz bırakmıyor.
Köylü Kızı (Zeyno)
Dizimizin ikinci baş karakteri de köylü kızıdır. Malatya’nın bir köyünde yaşıyor daha 10-11 yaşlarındayken babasını kanlıları vuruyor. kanlılarından Erkan ile barış olacak diye evleniyor. Ama kanlısı Erken evlendikleri günün sabahı Zeynoyu terk ediyor İstanbul a kaçıyor . Zeyno ise Erkanı vurmak için eline silahı alıp İstanbul’un yolunu tutuyor. Memoli çocukken babası memurmuş Zeyno’nun köyünde görev yapmış o yüzden Memoli zeyno’nun dedesini tanıyor. Yıllar önce bayram kartı göndermiş. Zeyno evden çıkarken dedesi o bayram zarfını veriyor. burdaki adrese git Memoli bakar sana diyor. Zeyno İstanbula gidiyor ve Zeyno ile Memoli’nin hikayesi burada başlıyor
Erkan Ağa
Dizimizin bir diğer karakteri ise Erkan ağadır amcası Hasan ağa İstanbul’un en ünlü iş adamlarındandır. Karanlık işlerde çevirmektedir ama polis hiç kanıt bulamamaktadır. Erkan ağa kanlısı Zeynoyu terk edip İstanbul’a amcasının (Hasan ağanın) yanına yerleşiyor. Amcası karanlık işlerini Erkana öğretmeye çalışıyor. Ancak kısa süre içinde amcası Kürşat ve Karısı Gülsüm tarafından suikast düzenlenip öldürülüyor. Kürşat ise amcasının katillerini vurmak için uğraşıyor. Köydeki kan davasından daha büyük bir kan davasında buluyor kendisini.
Kürşat
Kürşat yetimhanede büyümüştür. Çok küçük yaşlardayken babasını borcunu ödemedi diye tefeciler öldürüyor. Bu yüzden Kürşat çok acımasız bir karakterdir. Yetimhaneden sonra Kürşatı Hasan ağa sahipleniyor sağ kolu yapıyor. Ancak Kürşat’ın gözü Hasan ağanın koltuğundadır. Hasan ağanın Karısı Gülsüm ile iş birliği yapıp Hasan ağaya suikast düzenliyorlar. Ancak hiç beklemedikleri bir şeyle karşılaşıyorlar. Hasan ağanın yeğeni Erkan ağa suikasttan 2 hafta önce falan gelmişti Hasan ağa ise ölmeden 5-6 gün önce vasiyetini tamamen değiştirmiştir tüm mal mülkünü Erkan ağaya bırakmıştır Kürşat ile Gülsüm de bu durum karşısında ne yapacağını şaşıp Erkan ağayı öldürme planları yapmaya başlıyorlar. Ancak bir süre sonra Kürşat ile Gülsümün de arası bozuluyor. Herkes bir birine düşman oluyor
Gülsüm
Hasan ağanın karısı ve aynı zamanda katilidir. Kürşat ile işbirliği yapıp miras için Hasan ağayı kaldırıyorlar. Ancak planları istedikleri gibi gitmeyince Kürşat ile düşman oluyorlar.
Kral
Dizinin en esrarengiz karakteridir İstanbul’un en büyük mafyasıdır ve aynı zamanda Memoli’nin oğlunun katilidir ama bugüne kadar hiç yüzüne gören olmamıştır yüzünü boyunu postunu kimse bilmemktedir. Adeta bir hayalet gibi gizlenmektedir. Kürşat ve Gülsüm emirleri Kraldan almaktadır. Ama onlar bile Kralın kim olduğunu bilmemektedir.
Yedi Numara
Bir diğer dizimiz ise 7 Numaradır. Bu dizimizde 2000-2003 yılları arasında TRT1 de yayınlanmıştır. Komedi türündedir. Dizinin konusu ise dubleks bir evde altlı üstlü oturan iki öğrenci gurubunu anlatıyor. Dört kız 2. sınıfa geçince yurttan ayrılıp ev tutmaya karar veriyorlar. Ancak hiç bir evi armudun sapı üzümün çöpü diyerek beğenmiyorlar. En son bakkal vahit’in evini beğeniyorlar ama onlara şart koşuyor üst katı size vereceğim alt katı başkasına vereceğim diyor onlarda kabul ediyorlar. Daha sonra bakkal vahit’in abisi arıyor oğlanlarım köyden okumaya gelecekler sizin evde kalsınlar diyor bakkal vahit ise mecburen kabul ediyor. Çünkü o ev babasından kaldı o evde abisinin de hakkı var. Köyden yeğenleri geliyor. eve yerleşiyor ve evdeki kızlarda biraz sosyete köylüler ve sosyete aynı evde kalıyor ve dizide kültür çatışmasını anlatıyor.
En Son Babalar Duyar
Sıradaki dizimiz en son babalar duyar. 2002 Yılında Mint yapımım yaptığı komedi türündeki bu bu dizi hiç bir işi beceremeyen sürekli iş kurup batıran bir karakteri ve ailesini anlatıyor. dizimizin baş karakteri Levent ÜLGEN’İN canlandırdığı Hallederiz Kadirdir
Kadir çok beceriksiz birisidir sürekli iş kurup batırmaktadır yapmadığı iş neredeyse yoktur köfteciden emlakçıdan otelciliğe kadar bir çok iş kurup batırmıştır. Çokta uç kağıtçı bir kişiliği vardır. Komşusu Sinan abisinden sürekli borç para alıp ödememektedir. her seferinde de kandırıp borç almayı başarmaktadır. Kadir evli ve bir kız çocuğu sahibidir. Birde babası vardır sürekli Kadiri azarlar hiç bir işi yapamayacağına inanmaktadır. Kadire hiç güvenmez.
Ayrılsak Da Beraberiz
Yine Mint yapımın yaptığı bu dizimiz de Boşanmış ancak hala aynı evde yaşayan bir çifti anlatıyor. Dizimizde boşanan bir çiftin evden ben çıkmam sen başka ev çık diye ikisinde inatlaşması sonucu evde salonun ortasına bir çit yerleştirmeleri sonucu ikisininde bağımsızlığını ilan etmesini anlatıyor.
Kaygısızlar
Dört karısı ve 40 çocuğu olan bir aile babasını anlatıyor. Aile köyden şehre göçüyor ve askerlik arkadaşının evine cümbür cemaat sürekli misafir olarak kalıyorlar. dizimizde usta oyuncu Halit AKÇATEPE de oynuyor.
Tatlı Hayat
Kuru temizleme zinciri olan çok zengin bir iş adamanı anlatıyor dizideki olaylar tam aklımda değil ama komedi diziydi
Yarım Elma
Yıllar önce bebekken ikizlerin birisi bir aileye biriside başka bir aileye evlatlık olarak veriliyor birisi köyde büyüyor bir diğeri işe şehirde büyüyor daha sonra köyde büyüyen kardeşi olduğunu öğreniyor ve kardeşini bulmak için İstanbul’un yolunu tutuyor.
Çiçek Taksi
Aynı Akasya durağı gibi bir taksi durağını anlatıyor ama bence akasya durağından daha güzel izlemenizi tavsiye ederim 94 lü yıllardan 2003 yılına kadar yayınlandı. Şarkısı hala zihnimde…
Yalancı Yarım
Rahmetli Barış AKARSU’NUN canlandırdığı baş karakter Tarık İtalya ya okumak için gidiyor ancak İtalya da ünlü bir rallici olup çıkıyor. Türkiye ye döndüğü zaman Çok zengin banka sahibi babası Tarığı kabul etmiyor evden kovuyor ve mahkemeye verip evlatlıktan çıkarıyor. Tarık beş parasız sokakta kalıyor. İtalya ya dönüp ralliye devam etmek istiyor fakat babası banka sahibi olduğu için oğluna borç çıkartıyor borcu olduğu için yurt dışına çıkma yasağı oluyor ve gidemiyor kalıyor. Tarık zengin bir iş adamının şımarık kızının özel şoförü olarak işe giriyor ve dizide olaylar başlıyor.
Emret Komutanım
Çok güzel bir asker dizisi eskiden çokta sevmezdim ama askerden gelince tekrarlarını izledim diziye bayıldım.
Hayat Bilgisi
buda bir lise dizisi Afet hoca ve öğrencilerini anlatıyor bazen tv de tekrarı hala yayınlanıyor
Deli Yürek
Güzel bir aksiyon dizisi Şarkısını bazen açıp dinlerim
İki Aile
Ferit dubleks bir evi babasından habersiz iki farklı aileye satar ve iki ailede evden çıkmamak için inatlaşır aynı evde altlı üstlü yaşamaya başlarlar
Bücür Cadı
Bu dizi çok saçma aslında ama küçükken hiç kaçırmazdım saçmalığını büyüyünce anladım.